Kebony's baanbrekende houttechnologie: duurzaamheid die bijna twee ton CO2 bespaart per 10m² terras

Het Noorse bedrijf Kebony, pionier in houtmodificatietechnologie, heeft als missie om tegen 2030 de wereldleider te worden in duurzame houtbouw, met als hoofddoel een aanzienlijke vermindering van de CO₂-uitstoot in de bouwsector. Hun unieke, gepatenteerde proces transformeert duurzaam naaldhout in een superieure houtsoort, vergelijkbaar met tropisch hardhout.

De innovatieve technologie achter Kebony

Kebony's innovatieve technologische aanpak is gebaseerd op een dubbel modificatieprocesTM , een zeer effectief tweestapsproces van impregnatie en uitharding. Door deze methode wordt duurzaam zachthout permanent getransformeerd in Kebony hout, wat resulteert in een superieur, esthetisch aantrekkelijk en duurzaam product dat meteen klaar is voor gebruik zonder enige voorbehandeling of speciaal onderhoud. Kebony hout behoudt zijn sterkte en hardheid gedurende zijn hele levensduur, waardoor het een betrouwbaar en kosteneffectief alternatief is voor traditioneel hardhout.

Gert Van Beeck , ​ area sales manager België/ Nederland ​ bij Kebony, benadrukt het belang van de duurzaamheid van hun product: "Bij Kebony streven we ernaar om het voorbeeld te zijn van hoe bedrijven in de bouwsector kunnen opereren. Onze technologie stelt ons niet alleen in staat om een hoogwaardig product te leveren, maar ook om de manier waarop we omgaan met onze natuurlijke bronnen te heroverwegen en te herdefiniëren."

Kiezen voor Kebony hout heeft zowel ecologische als praktische voordelen. Het gebruik van dit alternatief voor tropisch hardhout is niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar het heeft ook tastbare voordelen. Voor elke 10m² Kebony terras die geïnstalleerd wordt, wordt bijna twee ton CO2 bespaard. Dit is equivalent aan het opladen van meer dan 400.000 smartphones of het energieverbruik van een gemiddeld EU-huishouden over een periode van 22 maanden.

Veelzijdigheid voorop

Het gebruik van Kebony hout strekt zich uit over een verscheidenheid aan projecten, van gevelbekleding en terrassen tot ontwerpen voor openbare ruimtes. Door zijn unieke eigenschappen is het een populaire keuze geworden onder architecten, bouwbedrijven, landschapsarchitecten en huiseigenaren. Na verloop van tijd ontwikkelt Kebony hout een uniek zilvergrijs patina, dat bijdraagt aan zijn natuurlijke schoonheid. Naast de esthetische aantrekkingskracht, biedt Kebony hout ook een hoge mate van veiligheid. Het hout splintert niet, bevat geen giftige stoffen of chemicaliën, en blijft koel in de zomer. Dit maakt het de ideale keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een combinatie van functionaliteit en esthetiek in hun bouwprojecten.

De architect van het project De Rekke in Stabroek spreekt over de voordelen van het gebruik van Kebony hout in zijn projecten: "Met Kebony kan ik met een gerust hart ontwerpen maken. Ik weet dat ik een kwaliteitsmateriaal gebruik dat niet alleen duurzaam is, maar ook de esthetische en functionele eisen van mijn projecten overtreft. Bovendien stelt het me in staat om mijn klanten een verantwoordelijke keuze te bieden die in lijn ligt met hun eigen duurzaamheidsdoelen."

Kebony's toekomstvisie

Met de opening van hun nieuwe fabriek in Antwerpen in 2018 heeft Kebony de kans om haar invloed en doelstellingen te vergroten om een wereldleider in houtmodificatietechnologie te worden. Terwijl Kebony blijft groeien en innoveren, blijft haar kerndoelstelling duidelijk: het leveren van duurzame en hoogwaardige houtproducten, zonder afbreuk te doen aan de gezondheid van onze planeet.


Gabrielle Vermeulen

Gabrielle Vermeulen

Press Officer, Two cents

Ward Vanhee

Ward Vanhee

Press Officer, Two cents

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kebony

Kebony heeft haar hoofdkantoor in Noorwegen. Het is een innovatief technologiebedrijf dat wereldwijd het meest duurzame alternatief voor hardhout produceert en zo meehelpt om de globale CO2-uitstoot te verminderen.

De Kebony® technologie transformeert duurzaam zachthout zoals dennenhout in dubbel gemodificeerd™ hout. De eigenschappen zijn vergelijkbaar met, en in sommige gevallen superieur aan die van tropisch hardhout. De door het bedrijf gepatenteerde productieprocessen leveren producten op die grote verbeteringen in duurzaamheid en stabiliteit bieden, terwijl ze ook hun natuurlijke esthetiek behouden.

Kebony producten worden voornamelijk gebruikt voor gevelbekleding en terrassen. Ze zijn te vinden in een breed scala aan buitenapplicaties en ontwerpprojecten in meer dan 100 landen wereldwijd. De vraag naar duurzame oplossingen in de bouw neemt bovendien steeds toe, waardoor duurzaam hout de nieuwe standaard wordt.

In oktober 2021 kondigde Kebony de voltooiing aan van een investeringsronde van 30 miljoen euro, geleid door Jolt Capital en Lightrock. De recente investering van het bedrijf zal Kebony's groeistrategie ondersteunen en zal gebruikmaken van de aanzienlijke operationele schaalbaarheid om de winstgevende groeireis voort te zetten.

In november 2023 werd Kebony erkend als een Financial Times Tech Champion of 2023, een prestigieuze onderscheiding toegekend aan een selecte groep van Europa's meest innovatieve technologiebedrijven. Kebony werd geëerd als winnaar in de categorie 'Fabricage & Bouw' voor het leveren van "snelgroeiende naaldhoutsoorten met dezelfde stevigheid en duurzaamheid als tropisch hardhout, die zowel koolstofemissies als ontbossing aanpakken."