Kebony hout bekleedt architectenhut aan een meer in landelijk Noorwegen

Duurzaam geïnspireerde bouwinnovatie voltooit gevel op een idyllisch Scandinavisch erf

Aan de ingang van Grønsfjorden, in Zuid-Noorwegen, beschut tegen de sterke winden aan de kust bij Lindesnes, ligt een prachtige en afgelegen hut. Bijna volledig afgewerkt in hout, zowel in het interieur als met zijn Kebony houten buitenbekleding, is het natuurgerichte zomerhuisje een welkome toevluchtsoord geworden van de drukte van het dagelijkse leven.

Daniele Sales Myrhaug, medeoprichter van het lokale architectuur- en ontwerpbureau Alma Eik, bracht de holistische filosofie van haar studio gespecialiseerd in harmonieus huisontwerp mee in de creatie van haar eigen nieuwe hut. Zestien jaar geleden verhuisde ze van Brazilië naar Noorwegen. De focus op de rust en vrede die de nabijheid van bossen biedt, inspireerde het project.

Zoals Daniele opmerkt: “Niets verlaagt de hartslag zoals een wandeling in het bos, dus bij het ontwerpen van mijn droomhut was mijn streven om het gevoel te vangen volledig omringd te zijn door bomen.”

De ambitie was om een huis te bouwen dat architectonisch interessant en functioneel was, terwijl het zich hield aan de belangrijkste principes van duurzaamheid en integratie in de lokale omgeving. De hut, die slechts 90m² groot is, heeft drie slaapkamers, een open woon- en keukenvleugel, badkamer, hal, zolder en twee terrassen. Grote ramen en schuifdeuren bieden uitzicht op zee vanaf beide terrassen, en brengen zowel de natuur als daglicht in de hut. Binnen zijn alle kamers, met uitzondering van de badkamer en de zone rond de open haard, bekleed met multiplex. Bijna alle meubels zijn op maat gemaakt, specifiek voor het pand, om de ruimte en functionaliteit van het interieur zoveel mogelijk te maximaliseren.

Voor de buitenkant koos Daniele ervoor om het gebouw af te werken met Kebony Clear Cladding, waardoor onmiddellijk het rustieke, natuurlijke karakter van het omliggende bos wordt opgeroepen.

"We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om na te denken over duurzaamheid," zegt Daniele, "Als je geniet van wat je omringt, wil je er niet vanaf. Kebony Clear bekleding is afkomstig uit FSC-gecertificeerde bossen en de materialen dragen bij aan de algehele ervaring van het daar zijn, niet alleen in termen van duurzaamheid, maar ook door de tastbaarheid van het gladde oppervlak van de gevelbekleding tot de geur van het hout in de hut.''

Kebony is de toonaangevende wereldwijde producent van dubbel gemodificeerd™ hout, en een pionier in duurzame bouwpraktijken sinds meer dan 25 jaar. De gepatenteerde Kebony technologie, die werd ontwikkeld in Noorwegen, transformeert duurzame naaldhoutsoorten, zoals den, in producten met vergelijkbare, en in sommige gevallen superieure, esthetische en mechanische kenmerken dan tropisch hardhout. Dit vermindert de noodzaak voor ontbossing van de vitale regenwoudreservoirs van de planeet.

Het hout wordt eerst doordrenkt met een bio-gebaseerde vloeistof, waardoor een chemische reactie in de celwanden van het hout wordt geactiveerd om 50% dikker te worden. Hierdoor nemen de dimensionale stabiliteit, duurzaamheid en hardheid van het hout toe. Het resulterende Kebony hout heeft een aanzienlijk verminderde watergevoeligheid en splintert niet, wat, naast de minimale milieu-impact en verfijnde esthetische afwerking, het tot het ideale materiaal maakte voor Daniele's prachtige hut aan het meer.

Nina Landbo, International Sales Manager voor Kebony, voegt toe: "We zijn enthousiast om te constateren dat Kebony wereldwijd een favoriet bekledingsmateriaal is geworden onder architecten, en het is inspirerend om te zien hoe deze milieubewuste keuzes tot uiting komen in prachtige, nieuwe privéprojecten van diverse groottes. We wensen Daniele vele jaren van plezier in haar hut, in het ​ midden van de natuurlijke harmonie die wordt geboden door het gebruik van duurzaam geproduceerd Kebony hout."

Alle foto's hier bekijken.

Gabrielle Vermeulen

Gabrielle Vermeulen

Press Officer, Two cents

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kebony

Kebony heeft haar hoofdkantoor in Noorwegen. Het is een innovatief technologiebedrijf dat wereldwijd het meest duurzame alternatief voor hardhout produceert en zo meehelpt om de globale CO2-uitstoot te verminderen.

De Kebony® technologie transformeert duurzaam zachthout zoals dennenhout in dubbel gemodificeerd™ hout. De eigenschappen zijn vergelijkbaar met, en in sommige gevallen superieur aan die van tropisch hardhout. De door het bedrijf gepatenteerde productieprocessen leveren producten op die grote verbeteringen in duurzaamheid en stabiliteit bieden, terwijl ze ook hun natuurlijke esthetiek behouden.

Kebony producten worden voornamelijk gebruikt voor gevelbekleding en terrassen. Ze zijn te vinden in een breed scala aan buitenapplicaties en ontwerpprojecten in meer dan 100 landen wereldwijd. De vraag naar duurzame oplossingen in de bouw neemt bovendien steeds toe, waardoor duurzaam hout de nieuwe standaard wordt.

In oktober 2021 kondigde Kebony de voltooiing aan van een investeringsronde van 30 miljoen euro, geleid door Jolt Capital en Lightrock. De recente investering van het bedrijf zal Kebony's groeistrategie ondersteunen en zal gebruikmaken van de aanzienlijke operationele schaalbaarheid om de winstgevende groeireis voort te zetten.

In november 2023 werd Kebony erkend als een Financial Times Tech Champion of 2023, een prestigieuze onderscheiding toegekend aan een selecte groep van Europa's meest innovatieve technologiebedrijven. Kebony werd geëerd als winnaar in de categorie 'Fabricage & Bouw' voor het leveren van "snelgroeiende naaldhoutsoorten met dezelfde stevigheid en duurzaamheid als tropisch hardhout, die zowel koolstofemissies als ontbossing aanpakken."