Kebony: duurzaamheid en kwaliteit komen samen in een premium houtproduct voor terras en gevelbekleding

Alternatief voor tropisch hardhout bewijst zijn waarde

Kebony, de wereldwijde pionier in houtmodificatietechnologie, zet de standaard voor duurzaam bouwen. Met hun uniek, gepatenteerd proces transformeren ze duurzaam naaldhout in een houtsoort die vergelijkbaar, en zelfs superieur, is aan tropisch hardhout. Dit is niet onopgemerkt gebleven, onder meer bij architecten die hoge kwaliteitsnormen hanteren. De missie van Kebony? Tegen 2030 de wereldleider zijn in houtmodificatietechnologie met als doel de CO₂ uitstoot in de bouw aanzienlijk te verminderen.

Sinds haar oprichting in 1997 heeft Kebony, van Noorse origine, zich opgewerkt tot een wereldleider in de productie van hoogwaardig en duurzaam hout. Het bedrijf stimuleert een revolutie in de bouwsector door het aanbieden van een groen, duurzaam alternatief voor het bedreigde tropisch hardhout. Zo biedt het een antwoord op het dubbele probleem van ontbossing en koolstofuitstoot van traditionele bouwmaterialen, zoals staal en beton. De technologische innovatie van Kebony combineert esthetiek en duurzaamheid, waardoor architecten en designers wereldwijd geïnspireerd raken om te werken met Kebony hout. Met een indrukwekkende jaarlijkse groei, streeft Kebony ernaar haar positie als marktleider te verstevigen en een steeds groter aandeel van de wereldmarkt te bereiken. Om de stijgende vraag te beantwoorden werd er in 2018 een nieuwe fabriek in Antwerpen geopend.

Een unieke technologie voor meer duurzaamheid

De Kebony® technologie transformeert duurzaam zachthout permanent in Kebony hout; met eigenschappen die vergelijkbaar, en in sommige gevallen, superieur zijn aan die van kostbaar tropisch hardhout.

Kebony maakt hierbij als een van de weinige spelers gebruik van het gepatenteerd proces van dubbele modificatieTM.

Het proces bestaat uit twee stappen: impregnatie, waarbij het hout doordrenkt wordt met een biogebaseerde vloeistof, gevolgd door het uithardingsproces, waarbij het hout verwarmd wordt om het resulterende polymeer permanent in de houtcellen in te sluiten. Na behandeling zijn de houtcelwanden 50 procent dikker, wat resulteert in een houtsoort met uitstekende stabiliteit, maximale hardheid en een gegarandeerde lange levensduur. Kebony hout is meteen klaar voor gebruik zonder voorbehandeling of specifiek onderhoud.

"Kebony hout is niet alleen een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout, het is ook een superieure keuze," zegt Gert Van Beeck, sales manager België bij Kebony. "Ons hout is zeer duurzaam, weerbestendig en vereist weinig tot geen onderhoud. Dit maakt het ideaal voor een breed scala aan toepassingen, zoals terrassen en gevelbekleding."

De natuurlijke schoonheid van Kebony

Kebony wordt voornamelijk gebruikt voor gevelbekleding en terrassen, kan worden toegepast op een groot aantal verschillende projecten en is een populaire keuze voor architecten, bouwbedrijven, ontwerpers van openbare ruimten, landschapsarchitecten en huiseigenaren.

Na verloop van tijd, en afhankelijk van de blootstelling aan buitenomstandigheden zoals regen en zonlicht, evolueert Kebony-hout van zijn rijke bruine kleur naar een uniek, zilvergrijs patina, wat het een extra dimensie van natuurlijke schoonheid geeft.

Veiligheid en comfort gegarandeerd

Kebony hout biedt een hoge mate van veiligheid. Het hout splintert niet, bevat geen giftige stoffen of chemicaliën, en blijft koel in de zomer, waardoor het een uitstekende keuze is voor duurzame, kwalitatieve bouwprojecten en veeleisende architecten die zowel esthetiek als functionaliteit zoeken.

Interesse?

Voor meer informatie, beeldmateriaal of interviewaanvragen kunt u contact opnemen met Ward Vanhee via [email protected]

Ward Vanhee

Ward Vanhee

Press Officer, Two cents

Gabrielle Vermeulen

Gabrielle Vermeulen

Press Officer, Two cents

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kebony

Kebony heeft haar hoofdkantoor in Noorwegen. Het is een innovatief technologiebedrijf dat wereldwijd het meest duurzame alternatief voor hardhout produceert en zo meehelpt om de globale CO2-uitstoot te verminderen.

De Kebony® technologie transformeert duurzaam zachthout zoals dennenhout in dubbel gemodificeerd™ hout. De eigenschappen zijn vergelijkbaar met, en in sommige gevallen superieur aan die van tropisch hardhout. De door het bedrijf gepatenteerde productieprocessen leveren producten op die grote verbeteringen in duurzaamheid en stabiliteit bieden, terwijl ze ook hun natuurlijke esthetiek behouden.

Kebony producten worden voornamelijk gebruikt voor gevelbekleding en terrassen. Ze zijn te vinden in een breed scala aan buitenapplicaties en ontwerpprojecten in meer dan 100 landen wereldwijd. De vraag naar duurzame oplossingen in de bouw neemt bovendien steeds toe, waardoor duurzaam hout de nieuwe standaard wordt.

In oktober 2021 kondigde Kebony de voltooiing aan van een investeringsronde van 30 miljoen euro, geleid door Jolt Capital en Lightrock. De recente investering van het bedrijf zal Kebony's groeistrategie ondersteunen en zal gebruikmaken van de aanzienlijke operationele schaalbaarheid om de winstgevende groeireis voort te zetten.

In november 2023 werd Kebony erkend als een Financial Times Tech Champion of 2023, een prestigieuze onderscheiding toegekend aan een selecte groep van Europa's meest innovatieve technologiebedrijven. Kebony werd geëerd als winnaar in de categorie 'Fabricage & Bouw' voor het leveren van "snelgroeiende naaldhoutsoorten met dezelfde stevigheid en duurzaamheid als tropisch hardhout, die zowel koolstofemissies als ontbossing aanpakken."