Innovatief Kebony hout centraal in de transformatie van school De Rekke in Stabroek

In het hart van Stabroek, een gemeente nabij Antwerpen, vond een opmerkelijke transformatie plaats. School De Rekke onderging een ingrijpende renovatie, waarbij duurzaamheid en innovatie centraal stonden. Kebony, een technologiebedrijf dat een duurzaam alternatief voor hardhout produceert, speelde een cruciale rol in dit project.

Een geïntegreerde aanpak

Het project, onder leiding van Bruno Dekoning, zaakvoerder van Architectenbureau Adam en More, is het resultaat van een architectuurwedstrijd georganiseerd door de gemeente Stabroek. Dekoning –samen met een team van tien architecten en vier ingenieurs – benaderde het project met een geïntegreerde aanpak, waarbij zowel de architectuur als speciale technieken in-house werden behandeld.

Dekoning legt uit: "Onze visie voor De Rekke was om een ruimte te creëren die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk was. We hebben gekozen voor een combinatie van beton en Kebony hout. Het hout, dat na verloop van tijd natuurlijk vergrijst, biedt een warm contrast met het grijze beton. Deze combinatie zorgt voor een harmonieus evenwicht en een uitnodigende omgeving."

Een toekomstgericht ontwerp

Het project omvatte niet alleen de renovatie van de school, maar ook de toevoeging van een sporthal. Door de twee projecten bovenop elkaar te plaatsen, werd grondgebruik beperkt, wat resulteerde in een compact gebouw met lagere kosten en ruimte voor toekomstige ontwikkelingen. Kebony hout, bekend om zijn duurzaamheid en warme uitstraling, werd gebruikt in de gevelbekleding en in diverse interieurelementen, waardoor het gebouw een natuurlijke en moderne uitstraling kreeg.

Inge Coeckelbergs, al meer dan 17 jaar directrice van De Rekke, is verheugd over de transformatie: "De nieuwe ruimtes zijn licht en open, wat bijdraagt aan een positieve leeromgeving. De keuze voor Kebony hout, met zijn warme uitstraling en duurzame eigenschappen, sluit naadloos aan bij onze visie."

Een pilotproject

De renovatie van De Rekke is een voorbeeld van de toekomst van duurzaam bouwen in België. Door de integratie van innovatieve materialen zoals Kebony hout en de nadruk op ecologische verantwoordelijkheid, zet School De Rekke een nieuwe standaard voor onderwijsinstellingen in de regio. Het project, dat begin 2022 werd voltooid, heeft al positieve reacties ontvangen van zowel de schoolgemeenschap als de omringende gemeenschap, waarbij de combinatie van beton en Kebony hout als een bijzonder hoogtepunt wordt beschouwd.

Interesse?

Voor meer informatie, een bezoek of een interview, contacteer Gabrielle Vermeulen (gv@twocents.be – 0487 01 47 93).

Meer foto's? Klik hier.

Gabrielle Vermeulen

Gabrielle Vermeulen

Press Officer, Two cents

Ward Vanhee

Ward Vanhee

Press Officer, Two cents

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Kebony

Kebony, gevestigd in Noorwegen, is één van 's werelds meest opwindende technologiebedrijven en produceert wereldwijd het meest duurzame en langdurige alternatief voor hardhout, waardoor de CO2-uitstoot wereldwijd wordt verminderd.

De Kebony® technologie transformeert duurzaam zachthout zoals dennenhout in dubbel gemodificeerd™ hout. De eigenschappen zijn vergelijkbaar met, en in sommige gevallen superieur aan die van tropisch hardhout. De door het bedrijf gepatenteerde productieprocessen leveren producten op die grote verbeteringen in duurzaamheid en stabiliteit bieden, terwijl ze ook hun natuurlijke esthetiek behouden.

Kebony producten worden voornamelijk gebruikt voor gevelbekleding en terrassen. Ze zijn te vinden in een breed scala aan buitenapplicaties en ontwerpprojecten in meer dan 100 landen wereldwijd. De vraag naar duurzame oplossingen in de bouw neemt bovendien steeds toe, waardoor duurzaam hout de nieuwe standaard wordt.

In oktober 2021 kondigde Kebony de voltooiing aan van een investeringsronde van 30 miljoen euro onder leiding van Jolt Capital en Lightrock. De recente investering van het bedrijf zal Kebony's groeistrategie ondersteunen en de aanzienlijke operationele schaalbaarheid benutten om de winstgevende groeireis voort te zetten.

In november 2023 werd Kebony erkend als de Financial Times Tech Champion van 2023, een prestigieuze onderscheiding toegekend aan een selecte groep van Europa's meest innovatieve technologiebedrijven. Kebony werd geselecteerd als winnaar in de categorie ’Manufacturing & Construction” voor het leveren van "snelgroeiende naaldhoutsoorten met dezelfde hardheid en duurzaamheid als tropisch hardhout, die zowel de CO2-uitstoot als ontbossing aanpakken."

Neem contact op met